Fordon & Transport

Att tänka på vid anställning av minderåriga

Ska erat företag anställa minderåriga eller söker ni minderåriga för eventuellt sommarjobb? Då är det viktigt att du har koll på dessa saker innan du anställer. I Sverige har vi något som kallas arbetsrätt. Arbetsrätten påverkar alla företag som har anställda och alla som arbetar i ett av dem.

Arbetsrätten innehåller väldigt mycket och det är alldeles för mycket för att ta med i en artikel. Med dem mest centrala delarna i arbetsrätten är arbetsmiljölagen, arbetstidslagen och diskrimineringslagen. Det är arbetsrätten som bestämmer allt som gäller mellan anställda och arbetsgivare, från anställning till uppsägning.

Anställning inför sommarjobb

Det vanligaste anställning för minderåriga är anställning till sommarjobb. Det är inte förrän vid 13 års åldern som man faktiskt får ha ett sommarjobb, om inte personen i fråga jobbar på ett företag som ägs och drivs av en familjemedlem. Det finns dock vissa undantag när man får ”anställa” minderåriga och det är vid skådespeleri, t.ex. får man ha ”anställa” minderåriga för att delta i en inspelning av t.ex. julkalendern eller filmer. Minderåriga får också lov att sälja majblommor till klassen i skolan.

Är personen över 13 år men under 16 år så får personen inte jobba vilka tider som helst på dygnet, det är nämligen förbjudet att anställa en minderårig och att personen sedan jobba mellan 20:00-06:00. Personen får heller inte arbeta mer än 12 timmar på en och samma vecka.

För dig som förälder

Har ditt barn precis fyllt 16 år och är sugen på att testa på arbetslivet så är det en klok idé att alltid kolla igenom avtalet och ha koll på vad arbetsuppgifterna är. Under 16 år så måste föräldrar skriva under ett intyg att deras barn får jobba. Skulle arbetsgivaren bryta mot reglerna och dem lagar som gäller så är det en klok idé att kontakta RiVe Juridiska Byrå. Dem har stenkoll på arbetsrättsliga frågor och hjälper dig med ditt ärende.

Trendande artiklar

Dela den här artikeln