Fordon & Transport

Varför du aldrig bör lämna din hund utan uppsikt

Hundar är flockdjur. Det betyder att de inte gillar att lämnas ensamma och behöver sällskap av andra hundar eller människor. Svensk lag säger också att hundar inte får lämnas utan tillsyn för länge. Så hur länge kan en hund lämnas ensam? Det beror på hundens ålder och om den är tränad. En tränad vuxen hund kan vanligtvis lämnas ensam 4-5 timmar per dag. En åtta veckor gammal valp däremot kan vanligtvis inte lämnas ensam alls och måste tränas. Om du måste lämna din hund ensam under en längre tid och inte har någon vän som kan ta hand om den, kontakta ett hunddagis så slipper din hund ensamheten. Det finns många hunddagis i Stockholm.

Det är farligt att lämna sin hund utan uppsikt

Att lämna din hund obevakad kan skapa en rad faror för både ditt husdjur och ditt hem. En obevakad hund kan till exempel:

  • Tugga på möbler eller andra husgeråd
  • Råka ut för en olycka inne i huset
  • Bli orolig eller stressad av att vara ensam
  • Fly från gården eller huset
  • Blir sjuk eller skadad

Det är inte bara orättvist att utsätta din hund för traumat av att lämnas ensam, utan det är också själviskt. Din hund är beroende av att du tar hand om den och uppfyller dess behov, inklusive dess behov av sällskap. Om du inte kan åta dig att ta hand om din hund bör du inte ha en hund från början.

Sammanfattningsvis är det aldrig tillrådligt att lämna din hund utan tillsyn under längre perioder. Det är inte bara farligt för ditt husdjur, utan det är också olagligt på många ställen. Om du måste lämna din hund ensam, ordna så att någon ser till den regelbundet eller ta den till ett hunddagis. Din lurviga vän kommer att tacka dig för det!

Trendande artiklar

Dela den här artikeln