Funktion och modeller

En släpvagn är en vagn som är avsedd till att dras efter ett fordon, vanligen en bil. För att kunna dra släpvagnen använder man sig av en draganordning mellan fordonet och vagnen. En släpvagn som är avsedd för vägtrafik är utrustad med gummidäck och dras för det mesta av en personbil, buss eller lastbil.

Det finns flera olika typer av släpvagnar varav några är egentlig släpvagn, släpkärra, semitrailer, dolly etc. Släpvagnar förekommer även på spårvägar, tunnelbanor och i motorvagnståg på järnvägar.

En släpvagn

Lätt släpvagn respektive tung släpvagn

Enligt lag måste släpvagnar med en totalvikt på över 3,5 ton vara märkta med en gul rektangulär reflex med röd kant. Släpvagnar delas in i lätt släpvagn respektive tung släpvagn. Lätta släpvagnar får ha en totalvikt på max 750 kg. Ifall du har en släpvagn som räknas som lätt släpvagn behöver du inget tillägg på ditt vanliga körkort för personbilar.

Ifall släpvagnen räknas som tung behöver du ha behörighetstillägg E på körkortet. I vissa fall kan släpvagnen räknas som lätt även ifall släpet väger mer än 750 kg. Detta förutsätter att släpvagnens totalvikt inte överskrider bilens tjänstevikt samt att släpets vikt tillsammans med bilen är över 3500 kg.