Använd rätt skyddsutrustning!

När man åker motorcykel är det bra om man har särskilda kläder på sig som skyddar mot kalla vindar och inte minst ger ett visst skydd vid eventuell olycka. Det är enligt lag förbjudet att åka motorcykel utan hjälm.

Motorcykel kläder är många gånger tillverkade i stretchmaterial i armveck och knäveck vilket gör plagget bekvämt och ökar förarens rörlighet. Kläderna är även oftast tillverkade så att svett släpps ut och så stället kan ”andas”.

Nästan alla motorcykelkläder har extra skydd på känsliga ställen som armbågar, knän, höfter samt axlar. Kläderna måste även vara CE-godkända för att få kallas skyddskläder. Motorcykelkläder finns att köpa både på internet och i särskilda butiker.

Motorcykelkläder.

MC kläder genom historien

I början bar motorcykelåkarna många gånger stora skinnjackor som de fodrade med dagstidningar för att minska kylan som blir av fartvinden. Det var även vanligt att bära kraftiga läderstövlar och under 1950-talet slog skinnbyxorna igenom ordentligt.

Skinnstället har sedan 1900-talet systematiskt börjat ersättas av kläder gjorda i textilmaterial. Både skinnkläder och textilkläder varierar i dess kvalitet. Enligt tillverkarna kan de textilplagg med högst kvalitet vara lika tåliga vid omkullkörning på asfalt som skinnkläder. När man tävlar i olika motorcykelsporter krävs det dock att man bär skinnställ.