Allmän fakta

Motorcykel är ett motorfordon som vanligen har två hjul men det finns även de som har fler hjul. Många gånger förkortas motorcykel till mc och den maximala vikten på en motorcykel ligger på 400 kg. Idag är det främst japanska företag som är störst på marknaden bland tillverkare. De fyra största är Yamaha, Honda, Kawasaki och Suzuki. Andra stora företag som tillverkar motorcyklar är Ducati (Italien), Harley Davidson (USA), KTM (Österrike) etc. De största motorcykelmärkena i Sverige är Husaberg, Husqvarna samt Highland motors.

En motorcykel

Tung och lätt motorcykel

I Sverige kategoriseras motorcykel in i två klasser som är lätt motorcykel och tung motorcykel. De både klasserna kräver olika slags körkort. För lätt motorcykel tar du A1 körkort där körkortsåldern är sexton år. När du är 18 år kan du ta A körkort som är begränsat. När du har haft begränsat A körkort i två år får du behörighet för tung motorcykel automatiskt.

För att ta A körkort som inte är begränsat krävs det att du är minst 21 år, denna gräns kommer dock att höjas år 2013.

Skyddsutrustning

Det är viktigt att använda en särskild skyddsutrustning. Skinnställen som var vanliga förr har alltmer ersatts utav kläder som är i textilmaterial. Nästan alla skyddskläder är särskilt förstärkta på känsliga ställen som höfter, knän, axlar samt armbågar. Dessa skydd måste vara CE-godkända för att få användas. Enligt lag är den enda obligatoriska skyddsutrustningen hjälmen. Det finns flera olika typer av motorcyklar. Några exempel är glidare, off-road, skoter etc. Det finns dessutom flera olika motorcykelsporter som enduro, motocross, speedway, trial, roadracing samt supermoto.