En husvagn.

Husvagn

En husvagn är en släpvagn som dras av en bil. Husvagnen är anpassad för att man ska kunna bo i den och är inredd med husinredning som kokmöjlighet, sängar samt matplats. I moderna husvagnar finns det dessutom både dusch och toalett.

År 1897 konstruerades de första bildragna husvagnarna och tidigare drogs bostadsvagnarna av hästar. Den första husvagnsfabriken i Sverige var SMV och startade i Örebro år 1948. Andra stora tillverkare är Polarvagnen, Kabe, Cabby etc.

Idag finns det omkring 200 000 stycken husvagnar i Sverige. Bland de största tillverkarna i Europa är Knaus, Hobby, Hymer, Tabbert, Adria etc.

En husbil.

Husbil

En husbil är en större bil som man kan bo i. I Sverige är en hel del husbilar registrerade som ”personbil klass II” och får köras i samma hastighet som personbilar. Bland de mest kända tillverkarna av husbilar är Adria, Hymer, Knaus, Fendt samt Hobby. Husbilar finns i flera olika modeller och storlekar i alla dess prisklasser.

 

Även inredningen ser olika ut beroende på vilken modell husbilen är av. Inuti husbilen finns det vanligen sängar, kök, garderober, toalett samt dusch.

De husbilar som är av en större modell har dessutom många gånger ett stort lagringsutrymme för föremål som cyklar eller liknande. Många som har moderna husbilar har även både TV och DVD. Värmen och kylskåpet dras för det mesta av gasol och det finns vanligen vattentankar för avloppsvatten och färskvatten.