Det börjar bli dags att tänka på vilka redskap som behövs till din traktor under höst och vinter. Nu börjar hösten med regn och rusk och helt plötsligt befinner man sig i snöstorm och på hala vägar och då är det bra om dina vintermaskiner är servade och klara.

Hur har du det med snöplog, snöslunga och sandspridare?

Även de bästa märkena av dessa traktorredskap blir slitna och gamla och oftar väntar man alldeles för länge med att byta ut redskapen tills de verkligen blir obrukbara. Inte fullt så roligt mitt i meterhöga drivor på grusvägen.  Bor man dessutom i ett kuperat landskap med mycket backar har man mycket stor nytta av en sandspridare.

Oftast blir det lätt att man agerar snöröjare åt sina grannar på landet om du är en av de få som har tillgång till traktor och traktorredskap. Eller om du kanske står som extra styrka åt de ordinarie snöröjarna inom kommunen är det viktigt att dina redskap och vintermaskiner fungerar och är pålitliga.

Ett bra traktor redskap som många kanske förbiser är ett mekaniskt eller hydraliskt bakblad. Det mekaniska bakbladet är perfekt för att rugga upp hårt packad snö och används med fördel på grusvägar då bakbladet kan nå ner en bit i vägen och få upp gruset. Med andra ord behövs det inte sandas på samma sätt som på en asfaltsväg.

Men där får man var lite försiktig med vilket stål man använder på en väghyvel, slätstål kan göra vägen ännu mer hal. Det spelar också in vilken tjocklek på stålet som fungerar. Kör du dina vintermaskiner på samma vägar år efter år så hittar du snart rätt men det kan bli lite meckigare om du kör på flera olika ställen.

Är det så att du kanske behöver ta hand om snön och transportera den vidare finns det många varianter av snöskopor som även kan användas till att flytta på lite lättare material. Lika många modeller det finns  av traktor redskap och vintermaskiner , lika många åsikter och tyckande finns det kring utrustningen. I slutändan är det du själv som måste avgöra vad som fungerar bäst till din maskin och efter användningsområde.

Men det skadar inte att läsa lite extra på forum om hur andras erfarenheter av just den modellen du är intresserad av. Eller så kanske du får andra smarta tips om traktor redskap som du först inte tänkte på att du kan använda istället eller är likvärdiga den produkten du hade spanat på. Hursomhelst är det hög tid att se sig om efter traktorredskap då hösten och vintern har en förmåga att överraska varenda år i alla delar av Sverige. Letar du efter både begagnat och nya vintermaskiner och traktorredskap kan du alltid kolla på google. När du söker där finns det flera maskiner/ produkter som kan vara intressanta för dig som vill få tag på något snarast eller har någon specifik modell eller maskin som du letar efter. Annars brukar man kunna hitta det mesta på blocket. Nu har du fått några tips och jag hoppas texten var till nytta för dig  eller någon i din bekantskapskrets!