Konstruktion

En grävmaskin är en slags entreprenadmaskin som främst används för rivning samt grävning. Grävmaskiner ingår i den grupp av entreprenadmaskiner som produceras mest i världen. En grävmaskin består av en överdel, undervagn och aggregatdel. Överdelen av grävmaskinen har både en motordel samt hyttdel som har möjligheten att roteras fritt i förhållande med undervagnen.

Det är grävaggregatet på grävmaskinen som utför själva grävarbetet. Aggregatet är uppbyggt utav två fasta länkar som manövreras. Grävmaskiner är oftast försedda med en grävskopa men det kan vara andra slags redskap som asfaltskärare, tjälkrok eller pallgafflar som är anslutna till maskinens redskapsfäste.

En grävmaskin.

Modeller

Grävmaskiner finns i flera olika modeller och märken samt olika prisklasser. De grävmaskiner som väger mellan fem till tjugo ton har i vissa fall hjuldrivning vilket ger en god rörlighet. Tyngre modeller är försedda med larvbandsdrivning vilket ger en både god framkomlighet samt stabilitet. Denna typ av grävmaskiner förflyttas med hjälp av trailrar mellan de olika arbetsplatserna.

Det finns även minigrävare som endast väger 0,5 till åtta ton. Den störste tillverkaren av grävmaskiner är amerikanska Caterpillar som är dominerande på världsmarknaden. Andra stora tillverkare är bland annat Komatsu, Hitachi samt Doosan. Några stora svenska tillverkare av grävmaskiner är Steelwrist, Engcon samt Indexator.