Däck

Ett däck är en gummiring som monteras omkring en fälg som utgör en strukturell del av hjulet på exempelvis en bil eller motorcykel. Däck är vanligen svarta och samtliga däck har en markering som informerar om vilken storlek däcket har. Bildäck är vanligen 205 mm breda och avsedda för en fälg som är sexton tum.

Två bildäck
Däck har flera viktiga funktioner. De dämpar vibrationer, ger ett bra grepp mot underlaget samt ger hjulet ett skydd mot slitage. Däck är vanligen fyllda med luft. De första däcken användes på vagnar samt kärror och var av hållbara stålband som spändes runt trähjul.

 

Fälg

Fälgar

De fälgar som används till bilar är vanligen gjutna i aluminium eller pressade av stålplåt. Det finns även fälgar som är specialtillverkade till tävlingsbilar och är i vissa fall tillverkade av magnesiumlegeringar.

Fälgar ser nästan alltid olika ut beroende på vilken modell samt märke bilen är av. De fälgar som är till bilar är antingen monterade med muttrar fastsatta på bultar fastpressade i navet eller med bultar i skruvhål som sitter i navet.